Het Selectiegereedschap binnen Photoshop CC2015 (voor fotografen) uitgediept

Voor De Fotoblogger maakte ik rond 2015 een uitleg Photoshop CC.
Daar is de uitleg niet meer beschikbaar en omdat er toch nog heel veel bruikbare tips in deze uitleg staan, host ik het nu op mijn eigen websites.

Selecteren kun je op verschillende en geavanceerde manieren doen binnen Photoshop. Selecties maken is een belangrijke functie. Er is in het Menu een speciale tab gewijd aan het Selecteren. Daarnaast heeft de Gereedschapbalk ook diverse mogelijkheden aan boord, die ieder weer gekoppeld zijn aan een Optiebalk waar je de specifieke eigenschappen kunt aanpassen.

Door een selectie te maken isoleer je een of meerdere gedeelten van een afbeelding. Door gebieden te selecteren kun je effecten en filters toepassen op gedeelten van de afbeelding, terwijl de gebieden die niet zijn geselecteerd niet worden gewijzigd.

Tip: Je kunt een selectie desgewenst omkeren door middel van de toetsen Ctrl+Shift+I of te kiezen in het Menu: Selecteren > Selectie omkeren. Dit kan erg handig zijn als het deel van de afbeelding dat je niet nodig hebt, makkelijker is te selecteren dan het gebied dat je wilt bewaren. Naderhand keer je de selectie om.

In deze uitleg wordt het selectiegereedschap in relatie tot de optiebalk verder uitgelegd.

 

 

Het icoon van de selectiegereedschappen kan worden uitgevouwen door op het kleine driehoekje in de rechter onderhoek te klikken, zodat verborgen onderliggende gereedschappen zichtbaar worden. Je kunt ook met rechts klikken op het gereedschap waar een driehoekje bij staat, dan worden onderliggende gereedschappen tevens zichtbaar. Als je met de muis boven het gereedschap gaat hangen, verschijnt de naam van het gereedschap en de eventuele sneltoets.

Verslepen = met de linkermuisknop ingedrukt een object elders naar toeschuiven en op de gewenste plek de linkermuisknop loslaten.

Slepen = met de linkermuisknop ingedrukt over het canvas/afbeelding bewegen.

De selectiekadergereedschappen:

Met de selectiekadergereedschappen maak je rechthoekige, vierkante, ovale en ronde selecties, of selecties die bestaan uit één rij of één kolom.

Het rechthoekig selectiekader gebruik je uiteraard voor rechthoekige selecties. Met Shift en de linkermuisknop ingedrukt sleep je een vierkant. Met Alt en de linkermuisknop ingedrukt sleep je vanuit het centrum een vierkant. Laat eerst de sneltoets los, en daarna de muisknop.

Met het ovale selectiekader maak je ovale selecties. Als je met de linkermuisknop ingedrukt de Ovaal trekt op de afbeelding en tegelijkertijd Shift indrukt, verandert de ovaal in een cirkel. Als je Shift+Alt en de linkermuisknop indrukt, sleep je een cirkel vanuit het centrum. Laat eerst de sneltoetsen los en pas daarna de muisknop.

Een selectie opheffen doe je met de Sneltoets Ctrl+D

Een selectiekader kun je verplaatsen als bovenstaande cursor wordt getoond.

Krijg je bij het gebruik van een selectiekadergereedschap de melding: “Waarschuwing: omdat er geen pixels voor meer dan 50% zijn geselecteerd”, controleer dan eens de instelling van de doezelaar in de Optiebalk. Mogelijk staat deze te hoog. Zet deze op “0” en probeer het nogmaals.

Nieuwe selectie / Stijl: Normaal:

Hiermee kun je de verhoudingen van het selectiekader bepalen door te slepen. Met Shift ingedrukt en slepen voeg je aan de selectie toe Met Alt ingedrukt en slepen verwijder je uit de selectie

Nieuwe selectie / Stijl: Vaste verhouding:

Hiermee stel je de hoogte/breedte-verhouding voor de selectie in. Vul de waarden voor de verhouding in (decimalen zijn toegestaan). Als je bijvoorbeeld een selectiekader wilt tekenen waarvan de breedte twee keer zo groot is als de hoogte, type je 2 voor de breedte en 1 voor de hoogte. Sleep de selectie op de afbeelding. Met Shift ingedrukt en slepen voeg je een selectie met vooraf ingevulde waarde voor de verhouding aan de selectie toe Met Alt ingedrukt en slepen verwijder je een selectie met vooraf ingevulde waarde voor de verhouding je uit de selectie Nieuwe selectie / Stijl:

Vaste grootte:

Hiermee stel je de waarden in voor de hoogte en de breedte van de selectie. Typ het gewenste aantal pixels (in hele getallen). Behalve pixels (px) kun je ook de waarden aangeven in inches (in) of centimeters (cm). Een maal klikken op het gebied zet de selectie neer en kun je het selectiekader verslepen. Met Shift ingedrukt en slepen voeg je een selectie met vooraf ingevulde grootte aan de selectie toe Met Alt ingedrukt en slepen verwijder je een selectie met vooraf ingevulde grootte uit de selectie

Toevoegen aan selectie / Stijl: Normaal:

De selectie wordt uitgebreid door te slepen. Naast de cursor verschijnt een plusje.

Toevoegen aan selectie / Stijl: Vaste verhouding:

De selectie wordt uitgebreid met van te voren ingevulde waarden voor verhouding hoogte en breedte en door te slepen. Naast de cursor verschijnt een plusje.

Toevoegen aan selectie / Stijl: Vaste grootte:

De selectie wordt uitgebreid met vooraf ingevulde waarden voor de hoogte en de breedte van de selectie. Typ het gewenste aantal pixels (in hele getallen). Behalve pixels (px) kun je ook de waarden aangeven in inches (in) of centimeters (cm). Een maal klikken op het gebied zet de selectie neer, nogmaals klikken in een bestaande selectie voegt de selectie eraan toe. Naast de cursor verschijnt een plusje.

Verwijderen uit selectie / Stijl: Normaal:

Er wordt een deel uit de selectie verwijderd door te slepen. Naast de cursor verschijnt een minnetje.

Verwijderen uit selectie / Stijl: Vaste verhouding:

Er wordt een deel van de selectie verwijderd met van te voren ingevulde waarden voor verhouding hoogte en breedte en door in een bestaande selectie te slepen. Naast de cursor verschijnt een minnetje.

Verwijderen uit selectie / Stijl: Vaste grootte:

 

Er wordt een deel van de selectie verwijderd door middel van vooraf ingevulde waarden voor de hoogte en de breedte van de selectie. Typ het gewenste aantal pixels (in hele getallen). Behalve pixels (px) kun je ook de waarden aangeven in inches (in) of centimeters (cm). Een maal klikken op het gebied zet de selectie neer, nogmaals klikken in een bestaande selectie verwijderd een deel van de selectie. Naast de cursor verschijnt een minnetje.

Doorsnede maken met selectie / Stijl: Normaal:

Deze knop gebruik je wanneer je slechts een deel van de selectie willen behouden. De selectie die het andere overlapt is wat resteert. Naast de cursor verschijnt een x

Doorsnede maken met selectie / Stijl: Vaste verhouding:

Deze knop gebruik je wanneer je slechts een deel van de selectie willen behouden met van te voren ingevulde waarden voor verhouding hoogte en breedte en door in een bestaande selectie te slepen.. De selectie die het andere overlapt is wat resteert. Naast de cursor verschijnt een x.

Doorsnede maken met selectie / Stijl: Vaste grootte:

 

Deze knop gebruik je wanneer je slechts een deel van de selectie willen behouden door middel van vooraf ingevulde waarden voor de hoogte en de breedte van de selectie. Typ het gewenste aantal pixels (in hele getallen). Behalve pixels (px) kun je ook de waarden aangeven in inches (in) of centimeters (cm). Een maal klikken op het gebied zet de selectie neer, nogmaals klikken in een bestaande selectie overlapt een deel van de selectie. Dat deel wordt behouden. Naast de cursor verschijnt een x. Bovenstaande afbeeldingen hebben betrekking op het rechthoekig selectiekadergereedschap. Dezelfde geïllustreerde mogelijkheden zijn ook van toepassing op het ovale selectiekadergereedschap. (alleen de vorm verandert).

Selectiekader één rij of Selectiekader één kolom:

 

Hiermee wordt de rand gedefinieerd als een rij of kolom van 1 pixel breed. Een kolom is verticaal, een rij is horizontaal. Je kunt deze selecties maken door in de afbeelding te klikken met de linkermuisknop en het kader naar de exacte positie te slepen. Met + Shift kun je zowel een rij als een kolom selectie toevoegen in een afbeelding. Als het selectiekader niet goed zichtbaar is, vergoot dan de afbeelding door in te zoomen (Sneltoets Z: in de optiebalk kiezen voor vergrootglas met + en met linkermuisknop op afbeelding klikken.)

 

De Doezelaar:

Met de doezelaar verzacht je de randen van een selectie door een overgangsgebied tussen de selectie en de omringende pixels te maken. Dit kan wel ten koste van het detail in de rand van de selectie gaan. Het effect wordt pas zichtbaar wanneer je de selectie verplaatst, knipt, kopieert of vult.

Anti-alias:

 

Ronde en diagonale selecties maken de randen kartelig (pixelig). Hiermee maak je oneffen randen van een selectie vloeiender door de kleurovergang tussen randpixels en achtergrondpixels te verzachten. Er gaan geen details verloren, aangezien alleen de randpixels worden gewijzigd. Anti-aliasing komt van pas bij het knippen, kopiëren en plakken van selecties voor het maken van samengestelde afbeeldingen. Anti-aliasing is beschikbaar voor de gereedschappen Lasso, Veelhoeklasso, Magnetische lasso, Ovaal selectiekader en Toverstaf. Je dient deze optie op te geven voordat je deze gereedschappen gebruikt. Als je eenmaal een selectie hebt gemaakt, kun je geen anti-alias meer aanklikken.

Rand verfijnen:

Weergavemodus:

Door op het kleine driehoekje te klikken opent een menu. In het menu kun je een modus kiezen om de selectie op een andere manier weer te geven, zodat aanpassen van de selectie eenvoudiger wordt. Het gaat hier om wat je zelf het handigste vindt en dat kan bij ieder afbeelding weer een afweging zijn.

Geanimeerd = de selectie weergegeven met de bewegende stippelrand:

Overlay = de selectie weergegeven als een snelmasker. De rode kleurbedekking beschermt de niet geselecteerde gebieden. Als je wilt wisselen tussen de opties gemaskerde gebieden en geselecteerde gebieden, houd je Alt ingedrukt:

Op zwart = de selectie weergeven op een zwarte achtergrond:

Op wit = de selectie weergeven op een witte achtergrond:

Zwart-wit = de selectie weergeven als een masker:

Op lagen = op transparant (zoals het gemaskeerd zou worden):

De laag zichtbaar maken = de hele laag zichtbaar (zonder masker):

Zoomen: Dubbelklikken op het icoon vergrootglas zorgt voor een 100% weergave. Met Alt + linkermuisknop klikken kun je uitzoomen. Als je fors inzoomt kun je met de spatiebalk ingedrukt tussentijds in de afbeelding navigeren met het handje. Als je de spatiebalk loslaat, wordt het geselecteerde selectiegereedschap weer actief.

Randdetectie > Slimme Straal: Hiermee wordt de straal voor zachte en harde randen in het randgebied automatisch aangepast. Vink deze optie uit als de rand uniforme harde of zachte randen heeft, of als je de straalinstelling en verfijningspenselen met grotere nauwkeurigheid wilt gebruiken.

Randdetectie > Straal: Met de schuif bepaal je de dikte van de selectierand waarin de randverfijning plaatsvindt (zowel binnen als buiten de selectierand). Gebruik een kleine straal voor scherpe randen en een grotere straal voor zachte randen. Als de schuif te ver naar rechts wordt getrokken loop je het risico dat het gebied buiten de selectie er doorheen schijnt. Als je het icoon Straal tonen rechtsboven aanvinkt, kun je zien wat het resultaat is van je instelling.

Rand aanpassen > Vloeiend: Kies deze optie om onregelmatigheden (pieken en dalen) in de randen van de selectie te reduceren en een vloeiender omtrek te bewerkstelligen.

Rand aanpassen > Doezelaar: Hiermee wordt de overgang tussen de selectie en omringende pixels vervaagt.

Rand aanpassen > Contrast: Bij een hogere waarde voor contrast springen de overgangen met zachte randen langs het selectiekader duidelijker in het oog. Over het algemeen werken de optie Slimme straal en de verfijningsgereedschappen beter.

Rand aanpassen > Rand verschuiven: Hiermee verplaatst je zachte randen naar binnen als je een negatieve waarde kiest of naar buiten als je een positieve waarde kiest. Wanneer je de randen naar binnen verschuift, verdwijnen ongewenste achtergrondkleuren uit de selectieranden.

Tip: Als je een lichtgevende rand [Halo Effect] hebt langs een geselecteerd object, kun je in de Optiebalk kiezen voor Rand verfijnen en het schuifje Rand verschuiven naar links schuiven, zodat de lichtgevende rand zich naar binnen verplaatst en niet meer zichtbaar is

Het gereedschap verfijnen: Het icoontje met het penseel is het Gereedschap Straal verfijnen. Uitgevouwen door met de rechtermuisknop te klikken op het kleine driehoekje rechts onderin het penseeltje, verschijnt er een gummetje. Het is de bedoeling om met het penseel langs de rand van de selectie te gaan om de selectie nog beter te selecteren (fine tunen). Foutjes kun je herstellen met het Gereedschap Verfijningen wissen (gummetje icoon). Met Shift+E kun je snel wisselen tussen beide.

Uitvoer > kleur zuiveren: Hiermee vervang je kleurranden door de kleur van volledig geselecteerde, nabijgelegen pixels. De mate van kleurvervanging is evenredig aan de zachtheid van de selectieranden. Je kunt de mate instellen door een percentage in te vullen of door de schuif te verplaatsen. Je kunt de aanpassingen vergelijken ten opzichte van het origineel door rechts bovenin op het icoon Origineel tonen te klikken of door Sneltoets P in te drukken.

De selectie kun je uitvoeren als

Laagmasker: Nieuwe laag: Nieuwe Laag met laagmasker: Nieuw document: Nieuw document met laagmasker:  

De lasso selectiegereedschappen:

Met het lasso selectiegereedschap kun je snel, met ingedrukte linkermuisknop, een willekeurige vorm uit de vrije hand tekenen. Je laat de muis los als je het eindpunt met het beginpunt kunt verbinden. Als je eerder loslaat, maakt Photoshop deze verbinding door middel van een rechte lijn. De veelhoeklasso is handig als je een vorm met rechte lijnen wilt selecteren. Door te klikken met de linkermuisknop maak je ankerpunten met daar tussen in de rechte lijnen. Als je pas getekende rechte-lijnsegmenten wilt wissen, houdt je Delete ingedrukt. Het eindpunt kun je met het beginpunt verbinden als er een klein rondje naast je cursor verschijnt. Als je in de buurt van het beginpunt bent kun je ook Ctrl + dubbelklikken met de muis. De selectie wordt dan gesloten.

Om het gereedschap te deselecteren: Esc Als je de Lasso gebruikt, kun je wisselen tussen de vrije-hand selectie en de veelhoeklasso.

Als je de magnetische lasso hebt geselecteerd kun je wisselen met de veelhoeklasso. Dit doe je door tijdens het maken van een selectie Alt ingedrukt te houden en de muisknop los te laten. Dan zie je het symbooltje veranderen van de lasso naar de veelhoeklasso en ga je in plaats van slepen met de veelhoeklasso klikken, of je ziet het symbool veranderen van magnetische lasso naar veelhoeklasso en ga je klikken naar het volgende punt. Door de muiskop weer ingedrukt te houden, en de Alt toets los te laten, kom je terug bij de lasso c.q. de magnetische lasso. Met de magnetische lasso hecht het selectiekader zich vast op de randen van gebieden in de afbeelding. Je klikt een keer op de rand en beweegt de muis verder over de rand (dus niet slepen of klikken). De magnetische punten worden automatisch gezet. De magnetische lasso is niet beschikbaar voor afbeeldingen met 32 bits per kanaal. De magnetische lasso is vooral handig als je snel objecten met complexe randen tegen een achtergrond met een hoog contrast wilt selecteren. Als je de selectie met een magnetisch segment wilt sluiten, dubbelklik je of druk je op Enter.

Tip voor gevorderden: als het contrast niet hoog genoeg is kun je tijdelijk een Aanpassingslaag contrast maken en het contrast flink opschroeven. Nadat je klaar bent met de selectie trek je de aanpassingslaag naar de prullenbak.

Tip: als je bij gebruik van het lassogereedschap bijna aan het rand van het canvas bent en zou moeten scrollen om verder te kunnen gaan met selecteren, druk dan op de spatiebalk en houdt de linkermuisknop ingedrukt! Dit activeert het Handje gereedschap, zodat je de afbeelding kunt verschuiven. Laat de spatiebalk daarna los om door te gaan met de lasso.

Optiebalk lasso:

Nwe selectie: Hiermee kun je de verhoudingen van het selectiekader bepalen door te slepen. Met Shift ingedrukt en slepen voeg je aan de selectie toe Met Alt ingedrukt en slepen verwijder je uit de selectie.

Toevoegen aan selectie: de selectie wordt uitgebreid door te slepen. Naast de cursor verschijnt een plusje.

Verwijderen uit selectie: er wordt een deel uit de selectie verwijderd door te slepen. Naast de cursor verschijnt een minnetje.

Doorsnede maken van selectie: deze knop gebruik je wanneer je slechts een deel van de selectie willen behouden. De selectie die het andere overlapt is wat resteert. Naast de cursor verschijnt een x.

De doezelaar: Met de doezelaar verzacht je de randen van een selectie door een overgangsgebied tussen de selectie en de omringende pixels te maken. Dit kan wel ten koste van het detail in de rand van de selectie gaan. Het effect wordt pas zichtbaar wanneer je de selectie verplaatst, knipt, kopieert of vult.

Anti-alias: Hiermee maak je oneffen randen van een selectie vloeiender door de kleurovergang tussen randpixels en achtergrondpixels te verzachten. Er gaan geen details verloren, aangezien alleen de randpixels worden gewijzigd. Anti-aliasing komt van pas bij het knippen, kopiëren en plakken van selecties voor het maken van samengestelde afbeeldingen. Anti-aliasing is beschikbaar voor de gereedschappen Lasso, Veelhoeklasso, Magnetische lasso, Ovaal selectiekader en Toverstaf. Je dient deze optie op te geven voordat je deze gereedschappen gebruikt. Als je eenmaal een selectie hebt gemaakt, kun je geen anti-alias meer aanklikken.

Rand verfijnen: bijzonderheden zie optiebalk selectiekadergereedschappen.

Optiebalk veelhoeklasso:

Nwe selectie: Hiermee kun je de verhoudingen van het selectiekader bepalen door te slepen. Met Shift ingedrukt en slepen voeg je aan de selectie toe Met Alt ingedrukt en slepen verwijder je uit de selectie.

Toevoegen aan selectie: de selectie wordt uitgebreid door te slepen. Naast de cursor verschijnt een plusje.

Verwijderen uit selectie: er wordt een deel uit de selectie verwijderd door te slepen. Naast de cursor verschijnt een minnetje. Doorsnede maken van selectie: deze knop gebruik je wanneer je slechts een deel van de selectie willen behouden. De selectie die het andere overlapt is wat resteert. Naast de cursor verschijnt een x.

De doezelaar: Met de doezelaar verzacht je de randen van een selectie door een overgangsgebied tussen de selectie en de omringende pixels te maken. Dit kan wel ten koste van het detail in de rand van de selectie gaan. Het effect wordt pas zichtbaar wanneer je de selectie verplaatst, knipt, kopieert of vult.

Anti-alias: Hiermee maak je oneffen randen van een selectie vloeiender door de kleurovergang tussen randpixels en achtergrondpixels te verzachten. Er gaan geen details verloren, aangezien alleen de randpixels worden gewijzigd. Anti-aliasing komt van pas bij het knippen, kopiëren en plakken van selecties voor het maken van samengestelde afbeeldingen. Anti-aliasing is beschikbaar voor de gereedschappen Lasso, Veelhoeklasso, Magnetische lasso, Ovaal selectiekader en Toverstaf. Je dient deze optie op te geven voordat je deze gereedschappen gebruikt. Als je eenmaal een selectie hebt gemaakt, kun je geen anti-alias meer aanklikken.

Rand verfijnen: bijzonderheden zie optiebalk selectiekadergereedschappen.

Optiebalk magneetlasso:

Nwe selectie: Hiermee kun je de verhoudingen van het selectiekader bepalen door te slepen. Met Shift ingedrukt en slepen voeg je aan de selectie toe Met Alt ingedrukt en slepen verwijder je uit de selectie.

Toevoegen aan selectie: de selectie wordt uitgebreid door te slepen. Naast de cursor verschijnt een plusje.

Verwijderen uit selectie: er wordt een deel uit de selectie verwijderd door te slepen. Naast de cursor verschijnt een minnetje.

Doorsnede maken van selectie: deze knop gebruik je wanneer je slechts een deel van de selectie willen behouden. De selectie die het andere overlapt is wat resteert. Naast de cursor verschijnt een x.

De doezelaar: Met de doezelaar verzacht je de randen van een selectie door een overgangsgebied tussen de selectie en de omringende pixels te maken. Dit kan wel ten koste van het detail in de rand van de selectie gaan. Het effect wordt pas zichtbaar wanneer je de selectie verplaatst, knipt, kopieert of vult.

Anti-alias: Hiermee maak je oneffen randen van een selectie vloeiender door de kleurovergang tussen randpixels en achtergrondpixels te verzachten. Er gaan geen details verloren, aangezien alleen de randpixels worden gewijzigd. Anti-aliasing komt van pas bij het knippen, kopiëren en plakken van selecties voor het maken van samengestelde afbeeldingen. Anti-aliasing is beschikbaar voor de gereedschappen Lasso, Veelhoeklasso, Magnetische lasso, Ovaal selectiekader en Toverstaf. Je dient deze optie op te geven voordat je deze gereedschappen gebruikt. Als je eenmaal een selectie hebt gemaakt, kun je geen anti-alias meer aanklikken.

Breedte: Als je de detectiebreedte van de lasso wilt opgeven, geef je een pixelwaarde op. Met Caps Lock ingedrukt verandert de aanwijzer in het penseel icoon (= precisiecursor) dat de breedte aangeeft. Met de rechte haakjes op het toetsenbord (naast de P) kun je de breedte van de aanwijzer 1 px verminderen dan wel 1 px verhogen. [ = smaller ] = breder.

Contrast: Als je de gevoeligheid van de lasso voor randen in de afbeelding wilt instellen, geef je een waarde tussen 1 en 100% op bij Contrast. Bij een hogere waarde worden alleen randen geregistreerd die scherp contrasteren met hun omgeving. Bij een lagere waarde worden ook minder contrasterende randen geregistreerd.

Frequentie: Als je het interval wilt instellen waarmee fixeerpunten worden geplaatst, geef je een waarde tussen 0 en 100 op bij Frequentie. Een hogere waarde betekent dat het selectiekader sneller wordt verankerd.

Pendruk: Als je met een tekentablet werkt, kun je de optie Pendruk in- of uitschakelen. Als de optie is geselecteerd en je de pendruk verhoogt, wordt de breedte van de rand verlaagd.

Rand verfijnen: bijzonderheden zie optiebalk selectiekadergereedschappen.

De snelle selectiegereedschappen

Optiebalk Snelle selectie:

Met het gereedschap Snelle selectie kun je snel een selectie slepen en/of klikken. De randen worden automatisch gevolgd. De cursor veranderd in een penseeluiteinde met een plusje er in. Als je een groot gebied wilt selecteren, kun je het beste kiezen voor een groot penseel. Een klein penseeluiteinde selecteert nauwkeuriger. Om een selectielijntje snel te corrigeren: Alt in drukken. De cursor verandert dan in een penseeluiteinde met in het midden een minnetje. Je kunt de lijn nu terugdrukken. (dat is hetzelfde als het icoon: “verwijderen uit selectie” in de optiebalk.)

Nwe selectie: Hiermee kun je de verhoudingen van het selectiekader bepalen door te slepen en te klikken. Met Alt ingedrukt en slepen en klikken verwijder je uit de selectie.

Toevoegen aan selectie: de selectie wordt uitgebreid door te slepen en te klikken. Naast de cursor verschijnt een plusje.

Verwijderen uit selectie: er wordt een deel uit de selectie verwijderd door te slepen en te klikken. Naast de cursor verschijnt een minnetje.

Penseelkiezer: het penseeluiteinde kun je aanpassen in de penseelkiezer. Je kunt de schuif gebruiken of een getal in het venstertje intypen.

Grootte: geeft de diameter van het penseel aan. Je kunt de dikte ook snel aanpassen met de rechte haakjes op het toetsenbord naast de P. [ = kleiner ] = groter.

Hardheid: stel de hardheid van het penseeluiteinde in op een waarde tussen 1 en 100%.

Tussenruimte: geeft de penseelafstand aan tussen de afzonderlijke streeksporen in een penseelstreek.

Hoek: geeft de vorm aan.

Ronding: geeft tevens de vorm aan.

Pendruk: als je met een tekentablet werkt kun je de tekengereedschappen besturen aan de hand van de druk, hoek of rotatie van de pen of de pendrukschijf.

Monsters nemen van alle lagen: Vink deze optie aan om een selectie te baseren op alle lagen in plaats van alleen op de geselecteerde laag.

Automatisch verbeteren: Kies deze optie om de blokvorming en oneffenheden in de selectieranden te verminderen. De selectie vloeit dan dichter naar de afbeeldingsranden toe en past in zekere mate de verfijning toe die je handmatig kunt toepassen met de opties Contrast en Straal in het dialoogvenster Rand verfijnen.

Rand verfijnen: bijzonderheden zie optiebalk selectiekadergereedschappen.

Optiebalk toverstaf

Klik in de afbeelding op de kleur die je wilt selecteren. Als je Aangrenzend hebt geselecteerd, worden alle aangrenzende pixels binnen het tolerantiebereik geselecteerd. Anders worden alle pixels binnen het tolerantiebereik geselecteerd. Je kunt de toverstaf niet gebruiken voor bitmapafbeeldingen of afbeeldingen met 32 bits per kanaal.

Nwe selectie: Hiermee kun je de verhoudingen van het selectiekader bepalen door te klikken.

Met Shift ingedrukt en klikken voeg je aan de selectie toe Met Alt ingedrukt en klikken verwijder je uit de selectie.

Toevoegen aan selectie: de selectie wordt uitgebreid door te klikken op een nog niet geselecteerd gebied. Naast de cursor verschijnt een plusje.

Verwijderen uit selectie: er wordt een deel uit de selectie verwijderd door te klikken. Naast de cursor verschijnt een minnetje.

Doorsnede maken van selectie: deze knop gebruik je wanneer je slechts een deel van de selectie willen behouden. De selectie die het andere overlapt is wat resteert. Naast de cursor verschijnt een x.

Grootte: Punt, Gemiddeld 3×3, Gemiddeld 5×5, 11 bij 11 Gemiddeld, 31 bij 31 Gemiddeld, 51 bij 51 Gemiddeld, 1010 bij 101 Gemiddeld Het aantal pixels in een door het gereedschap genomen monster.

Tolerantie: Hiermee bepaal je het kleurbereik van geselecteerde pixels. Geef een waarde tussen 0 en 255 pixels op. Door een lage waarde in te voeren selecteer je de weinige kleuren die veel gelijkenis vertonen met de pixel waarop je klikt. Met een hogere waarde selecteer je een groter kleurenbereik.

Anti-alias: Hiermee maak je oneffen randen van een selectie vloeiender door de kleurovergang tussen randpixels en achtergrondpixels te verzachten. Er gaan geen details verloren, aangezien alleen de randpixels worden gewijzigd. Anti-aliasing komt van pas bij het knippen, kopiëren en plakken van selecties voor het maken van samengestelde afbeeldingen. Anti-aliasing is beschikbaar voor de gereedschappen Lasso, Veelhoeklasso, Magnetische lasso, Ovaal selectiekader en Toverstaf. Je dient deze optie op te geven voordat je deze gereedschappen gebruikt. Als je eenmaal een selectie hebt gemaakt, kun je geen anti-alias meer aanklikken.

Aangrenzend: Hiermee selecteer je alleen aangrenzende gebieden waarin dezelfde kleuren worden gebruikt. Anders worden alle pixels van de hele afbeelding waarin dezelfde kleuren worden gebruikt geselecteerd.

Monster van alle lagen: Vink deze optie aan om een selectie te baseren op alle lagen in plaats van alleen op de geselecteerde laag.

Rand verfijnen: bijzonderheden zie optiebalk selectiekadergereedschappen.

Contextmenu van de kaderselectiegereedschappen, lasso gereedschappen en snelle selectiegereedschappen:

Als er een selectie is gemaakt met behulp van de selectiegereedschappen kun je rechtsklikken op het document met de selectie en verschijnt er een contextmenu. Daarmee kun je op een snelle manier een vervolgactie selecteren. Enkele daarvan tonen een vervolg dialoogvenster.

Punt, Gemiddeld 3×3, Gemiddeld 5×5, 11 bij 11 Gemiddeld, 31 bij 31 Gemiddeld, 51 bij 51 Gemiddeld, 1010 bij 101 Gemiddeld: dit betreft het aantal pixels in een door het gereedschap genomen monster. (alleen bij de toverstaf)

Toevoegen aan selectie: klikken op de afbeelding voegt pixels toe aan de selectie. (alleen bij de toverstaf)

Verwijderen uit selectie: klikken op de selectie verwijdert pixels uit de selectie. (alleen bij de toverstaf)

Doorsnede maken van selectie: slechts een deel van de selectie blijft behouden. (alleen bij de toverstaf)

Toename: klikken op de afbeelding voegt pixels toe aan de selectie. (alleen bij de toverstaf)

Gelijkend: klikken op de afbeelding selecteert gelijkende pixels en voegt deze toe aan de selectie. (alleen bij de toverstaf)

Deselecteren: deselecteer de selectie (er zijn geen bewegende stippellijnen meer)

Selectie omkeren: keert de selectie om (= Shift+Ctrl+I). Alles wat niet is geselecteerd wordt nu geselecteerd en alles dat is geselecteerd vervalt.

Doezelaar: in een vervolg dialoogvenster kan de doezelstraal in pixels worden ingevuld. Het aantal pixels geeft aan hoeveel pixels Photoshop mag vervagen aan de selectieranden.

Rand verfijnen: is hierboven uitvoerig toegelicht.

Selectie opslaan: slaat de huidige selectie op in hetzelfde bestand. Dat kan handig zijn als een ingewikkelde selectie is gemaakt die je wilt bewaren. Deze selectie is gekoppeld aan een nieuw kanaal van de laag en er kan een naam aan worden gegeven. Door middel van Selectie laden in het Menu: Selectie > Selectie laden en door nu naar de naam van het kanaal te navigeren, kan de selectie opnieuw worden geladen.

Tijdelijk pad maken: maakt van de selectie een werkpad. De tolerantie kan in pixels worden ingevuld. Het pad wordt zichtbaar in het Paden venster. (Menu > Venster > Paden).

Laag via kopiëren: maakt een kopie van de selectie en plaatst deze op een nieuwe laag (in het Lagen venster. Menu > Venster > Lagen).

Laag via knippen: maakt een kopie van de selectie, knipt deze uit en plaatst deze op een nieuwe laag (in het Lagen venster. Menu > Venster > Lagen).

Nieuw laag: in het vervolg dialoogvenster kan een naam aan de nieuwe laag worden gegeven en na het klikken op OK maakt Photoshop een nieuwe lege laag in het Lagenvenster. (niet bij toverstaf)

Vrije transformatie: er verschijnen 9 grepen aan de selectie. Je kunt de inhoud in de selectie veranderen. (niet bij toverstaf)

Transformatie selectie: er verschijnen 9 grepen aan de selectie. De selectie (afmeting/roteren) kan worden gewijzigd. (niet bij toverstaf)

Vullen: vult de laag met een bepaalde kleur. Deze kan gekozen worden in het vervolg dialoogvenster. Ook kunnen hier verschillende overvloeimodussen ( de manier waarop de kleur met de achtergrond mengt) en de dekking (het dekvermogen, hoe “dik” word de kleur aangebracht) gekozen worden. (niet bij toverstaf)

Omlijnen: in het vervolg dialoogvenster kan de rand van de selectie gevuld worden met een kleur. In het dialoogvenster kun je de dikte van de rand, de kleur en de locatie invullen. De locatie houd in of de stroke zich in, buiten of centraal op de selectie rand moet komen. Net zoals bij Vullen kan hier de dekking en overvloeimodus worden aangegeven. (niet bij toverstaf)

 

Bron o.a.: https://helpx.adobe.com/nl/photoshop.html

In deze serie verscheen ook:

De basis van Adobe Photoshop voor beginners

Het verplaatsen binnen Photoshop CC2015 (voor fotografen) uitgediept

Uitsnijdgereedschappen binnen Photoshop CC2015 (voor fotografen) uitgediept

Meetgereedschappen binnen Photoshop CC2015 (voor fotografen) uitgediept

Retoucheergereedschappen binnen PS CC2015 (voor fotografen) uitgediept Deel I

Retoucheergereedschappen binnen PS CC2015 (voor fotografen) uitgediept Deel II

Tekengereedschap uitgediept binnen PS CC2015.1 (voor fotografen) uitgediept (onder constructie).

Tekst- en tekengereedschappen binnen PS CC2015.1 (voor fotografen) uitgediept

Navigatiegereedschappen en overige binnen PS CC2015.1 (voor fotografen) uitgediept. (onder constructie)